Alles over kaarsenmeditaties
Ontstaan, doel, functie en de implementatie
//
Er zit veel meer achter een intentiekaars dan je zou denken. Zo vormt de vlam een ‘punt buiten jezelf’ waar je op kunt focussen en kan een kaarsenmeditaties jou helpen om meer te verbinden met wie jij echt bent. Maar wat zijn kaarsenmeditaties eigenlijk en wat is het nut ervan? Dat leggen wij in deze blog uit.
Het ontstaan van kaarsmeditaties
Kaarsenmeditaties komt vanuit de yoga sutra, een literatuurreeks geschreven door Patanjali. Hierin wordt gesproken over het 8-voudige pad van yoga, waarvan er eentje over concentratie gaat. Patanjali geeft aan dat je kunt focussen op een natuurlijke lichtbron zoals een vlam, sterren, de zon of de maan om jouw mind te trainen. Hierbij gaat hij uit van verschillende delen binnen jezelf. Door te focussen op een natuurlijke lichtbron kun jij je volgens hem beter verbinden met jouw ziel, hogere zelf/ persoonlijk en collectief bewustzijn/universum.
De gedachte achter de vlam is verder dat de lichtbron fungeert als een onderdeel van een dualiteitspractice. Door te concentreren op een punt buiten jezelf, zoals op deze lichtbron, ben je bewust dat er in deze perceptie een dualiteit bestaat. Een visualisatietechniek die je hier kan toepassen is door de uitwendige concentratie naar inwendige concentratie te verplaatsen. Je zou de vlam dan met je ogen dicht achter je derde oog kunnen zien. Wanneer je zo gefocust bent op de vlam dat je niet meer weet of ziet waar de vlam eindigt en jij begint, begint het gevoel van eenheid en verbondenheid en kom je in een meditatieve staat terecht.
De sterren en de maan zijn natuurlijk ook lichtbronnen. Een sterren- of maanmeditatie is simpelweg lastiger uit te voeren. In Nederland zijn er veel wolken, dus kan je de sterren en de maan niet altijd zien. Ook zie je deze lichtbronnen alleen wanneer het donker is, dus dan moet je meditatie wel ‘s nachts doen. Met een intentiekaars heb je de flexibiliteit om zelf te bepalen wanneer jij de meditatie uit wilt voeren. Je bent hierbij niet afhankelijk van andere factoren.
Het doel van kaarsenmeditaties
Tijdens een kaarsmeditatie verplaats jij jouw focus van je ego naar een dieper bewustzijnsniveau. In plaats van dat jij continu wordt meegenomen in jouw gedachten, kies je er nu voor om naar dat bewustzijnsniveau te gaan. Je brengt jouw focus naar een punt buiten jezelf, namelijk de vlam. Hierdoor word jij je bewust van de dualiteit en dat jij de waarnemer bent van alles wat komt en gaat. Doordat je iets buiten jou waarneemt, connect je meer met wie jij echt bent en verbind je met die plek binnen jou.
Het doel van de kaarsenmeditatie is in eerste instantie om je hersenen te trainen dat je zelf je focus kiest. Je leert dat je jezelf niet identificeert met je gedachten en continu alle focus erop hebt. Dit zou er namelijk voor zorgen dat jouw gedachten je continu meeslepen en emoties triggeren, waarna de emoties weer gedachten triggeren en dit zo door blijft gaan. Je leert in plaats daarvan dat je continu teruggaat naar jouw pure bewustzijn. Je gaat inzien dat je continu je bewust bent dat je je gedachte en emoties niet bent of hebt, maar dat ze zich alleen aanbieden en langskomen zodat jij ze kunt meemaken, zien, horen, voelen, ervan leren. Je traint je geest dat je continu de focus van je gedachten haalt en je terugkomt bij jouw ware zelf en puur bewustzijn, waar alles welkom is en waarin alles komt en gaat.
Daarna heeft een meditatie het doel je meer in het moment te brengen, je een gevoel van verbondenheid en eenheid te geven. Het doel is om meer in verbinding te komen met je ware zelf/ziel/bewustzijn/universum of hoe je het ook wilt noemen, zodat je vanuit dit punt, dit punt van alignment kan gaan leven en je leven vorm kan gaan geven.
Meditatie is iets wat je kunt leren en waar je steeds beter in wordt. Het is niet erg als jij gedachten hebt tijdens het mediteren, zolang je maar volhoudt en trouw blijft aan jezelf. Hoe vaker jij dit doet, des te makkelijker wordt het om aanwezig te zijn in het moment, beter met emoties om te leren gaan en je bewust te zijn van wie je bent.
Je kunt natuurlijk ook gewoon mediteren, zonder kaars. De toegevoegde waarde van de vlam zit ‘m in het feit dat jij iets hebt om op te focussen. Veel mensen vinden het lastig om continu op hun ademhaling te letten tijdens een meditatie. Met een kaars heb jij iets fysieks en zichtbaars om op te focussen, waardoor het veel makkelijker is om je te focussen op dat punt buiten jezelf. Het is mooi meegenomen dat de geur van de kaarsen je proces ondersteunen en een therapeutische werking hebben.
Waarom zou jij kaarsenmeditaties doen?
Kaarsmeditaties brengen rust en kalmte. Als jij dit hebt getraind, kom je beter in verbinding met jezelf en kun je meer naar je hart luisteren. Hierdoor wordt het intentieproces veel makkelijker. Je krijgt meer inzicht in wat je wilt en waar je heen wilt gaan, waardoor je kunt manifesteren en affirmaties kunt doen. Want intenties zetten is leuk, maar het uitvoeren en in alignment met jezelf zijn is veel belangrijker. Daar helpen kaarsmeditaties dan weer bij.
Er zijn talloze andere manieren om aan jezelf te werken en een eerbetoon aan jezelf te maken, zoals een cacao ceremonie, yoga sessie, energy healing of spirituele workshop. Een kaarsmeditatie is geschikt als jij zelf bepaalde delen van jezelf wilt ontdekken, erachter wilt komen wie jij eigenlijk bent en hoe jij tot jezelf kunt komen. Door het diverse aanbod zit er altijd een kaars bij die past bij jouw wensen en behoeften.
Voor wie zijn kaarsmeditaties?
In principe zijn kaarsmeditaties geschikt voor iedereen. Heb jij de zelf-saboterende gedachten of belemmerende overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik weet niet wat ik wil”? Welke negatieve gedachten je ook hebt, een kaarsmeditatie kan jou helpen om weer grip te krijgen op jouw leven, doelen te bepalen en innerlijke rust te krijgen.
Ben je klaar om echt verandering in je leven te maken? Wil je iets echt anders gaan aanpakken? Een intentiekaars kan nét dat steuntje in de rug bieden. Spreek vaste momenten af met jezelf, waarop je gaat zitten en de tijd neemt om naar dat diepere bewustzijnsniveau te gaan. De kaars helpt jou om de verandering in je leven te maken en je aan die afspraak met jezelf te houden.
Kaarsmeditatie als routine
Maak van een kaarsmeditatie een routine. Er is geen richtlijn of een frequentie die voor iedereen werkt, dus luister hierbij goed naar wat jij nodig hebt. Regelmaat, routine en ritme zijn de basis om jouw leven te veranderen. Het kost tijd om jezelf te ontwikkelen.
Wat heel erg helpt is om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld:
- Wat is je plan en wat wil je eigenlijk?
- Op welke termijn wil je welke verandering en hoe ziet de uitkomst van de routine eruit?
- Hoe voelt dit? Hoe voel jij je als jij dit hebt bereikt?
Dat is jouw motivatie om er elke dag ruimte voor te maken. Hoe je dat doet maakt niet uit – of je nu dagelijks 10 minuten of een uur mediteert, als je maar tijd vrijmaakt om uit je normale doen te stappen.
Hoe gaat een kaarsmeditatie nu precies in z’n werk? In de volgende blog geven we je wat handige tips en stapjes mee!